På svenska  In English En español  
2018-09-23

TA HAND OM DINA KNIVAR

Att skära sig igenom råvaror i köket slöar och försämrar dina knivar mer än du tror. Allt från grönsaker till kött har en slöande effekt på dina köksknivar. En slö kniv skär inte igenom råvarorna utan de sågar sig igenom dem. Det medför att knivarna är med att förstöra råvarorna. Fibrerna rivs nämligen av istället för att ge fina snittytor. Vassa knivar är därför både roligare att arbeta med och de ger bättre resultat.

Underhållet av en kniv brukar delas upp i två delar, grundslipning och underhålla/skärpa med ex.vis en hemmaslip.

Många känner inte till att deras knivar ens behöver grundslipas (behöver ny grundegg när eggen är borta/nersliten). Många tror även att detta är något de själva redan gör med den hemmaslip.  Fakta är att restauranger ofta lämnar in sina knivar ca en gång er månad för grundslipning. En välslipad kniv håller sig vassare längre, skär rakt genom råvarorna samt går snabbt och enkelt att skärpa upp igen när den väl börjar bli slö igen. En vass men i övrigt dåligt slipad kniv blir på motsvarande sätt slö som en “smörkniv” på 0 -tid.

Att slipa sina knivar 1 gång per månad är självklart inget en privatperson behöver göra men 1-2 gånger per år är det knivtillverkarna själva rekommenderar för dem som underhåller dem själva. Däremellan rekommenderar vi att man underhåller sina knivar med ett skärpstål/bryne.

Lycka till önskar Göran

VÅRT SORTIMENT AV KNIVSLIPARE

Edgeware deluxe knivslip
Edgeware deluxe edge grip knife sharpener är en mångsidig, liten och manuell 2-stegs knivslip som...
Antal i lager: 183
149:-
Smith's Edge Grip 2-stegs mini knivslip
En liten lätt, portabel knivslip som tack vare den V-formade botten kan användas på en plan yta...
Antal i lager: 77
149:-
Smith´s GetSharp 3-i-1 knivslip
The Smith's GetSharp 3-N-1 Multi-Functional Sharpener är hantverkarens bästa vän. Den är...
Antal i lager: 144
149:-